Information om Dansk-Svensk Gårdshund.

Lite allmänt om rasen

Rastandarden

Prisse i ringen
Finalen på Världshundutställningen 1998 i Helsingfors. Prisse har blivit BIR samt fått sitt Finska Championat. Domare är Ole Staunskjer, och till höger syns Prisses uppfödare Lars Adeheimer, Adens Kennel.

Kärt barn har många namn. Så också Sveriges nyaste godkända ras (sedan 1987) tidigare känd som skåneterrier eller råttehund. Trots sina namn har den i hundratals år funnits på de Sydsvenska och Danska gårdarna där den villigt har vaktat sina domäner. Ivrigt har den jagat gårdens råttor samt alltid varit med både inomhus och ute på åkrarna. Gårdshunden är känd sedan dess för att vara en vaken och aktiv hundras som gärna hänger med på allt som familjen tar för sig. Med sin mankhöjd är den mycket hanterbar i dagens samhälle. På flyget kan man ha den i en väska i knät och på fjället kan den vandra hela dagen, är även duktig med klövjeväska.

Det är "en stor hund i en liten förpackning".

Det är en mycket lättlärd hund, som vill vara sin familj till lags, men tycker inte om att bli lämnad ensam några längre stunder. Den älskar sin familj och är mycket barnkär samt har stort tålamod. Den kan stillastående vänta i timtal utanför ett råtthål. Hundarna har även ett utmärkt balanssinne. Lätt att ha med i båten, men flytväst kan vara bra eftersom den gillar att bada. Springer (nästan) inte bort, utan håller sig i närheten av sitt hem. Däremot är det inte sagt att hunden har samma revir som det vi menar, deras "tomtgräns" kan vara större än vår.

Inom agility och lydnad har gårdshunden visat sig vara framgångsrik. De har en snabbhet och samarbetsvillighet som inte kan slås av många. Det finns hundar idag som galant klarar lydnads- och BOKprov. Används även som eftersökshund i jaktlag då dess näsa visar sig vara oöverträffad. I Danmark är den vanlig som jakthund och går både i gryt, fågel och större vilt. Kantarellsök är också ett område där den är mycket duktig.

Gårdshunden har inte ett hårt psyke som många terrierraser (vilka den ofta felaktigt jämförs med) utan ska självklart få följa med sin familj i olika situationer. Hundens intelligens gör att den snabbt uppfattar "vad som gäller" och vid inlärning är den mer en diskussionspartner än någon hund som kan kommenderas hur som helst. Den är mjuk och följsam och många kan bli ledsna och upprörda om man höjer rösten utan anledning till dem. De är så intelligenta att de vet likaväl som sin ägare att en mjuk samtalston räcker, bara de får vara sin familj eller ägare till lags.


Selma visar upp sig
Selma 1½ år, hon försöker stå fint men vi har ju inte övat. 
Hur hon står sig i konkurrensen får vi se, 
snart kommer vi i utställningsringarna

Rasstandard för Dansk-Svensk Gårdshund

Ursprungsland: Sverige/Danmark

Ändamål: Gårdshundarna har sedan länge funnits på lantgårdarna där den har använts som vakthund, råttfångare och sällskap. I Danmark är rasen även en populär kamrat för jägaren.

Helhetsintryck: liten, kompakt, mer rektangulär än kvadratisk. Rasen är exteriört sent färdigutvecklad.

Måttförhållande: Kroppen skall vara rektangulär i förhållande 9:10.

Karaktär: Den är vaken, intelligent och livlig. Vaktinstinkten gör den något reserverad mot främlingar. En undfallande och blyg gårdshund har dock ett för rasen otypiskt temperament.

Huvudet: Huvudet ska vara trekantigt och förhållandevis litet. Skallen ska vara tämligen bred och svag välvd. Stopet ska vara väl markerat.

Ansiktet: Nostryffeln ska vara svart på hundar med svarta fläckar. I övrigt får nostryffelns färg harmoniera med pälsfärgen. Nospartiet ska vara kilformat och får inte ge ett snipigt intryck. Det ska vara något kortare än avståndet från stop till nackknöl. Nosryggen bör vara rak.

Käkar: Käkarna skall vara kraftiga. Saxbett med jämna välutvecklade tänder.

Ögon: Ögonen ska vara mörka på hundar med svarta fläckar. Något ljusare ögon är tillåtna på hundare med gula eller chokladbruna fläckar, ögonen ska vara medelstora, svagt rundade och varken ligga djupt eller utstående. Uttrycket ska vara milt och lugnt.

Öron: Rosenöron eller framvikta öron. I båda fallen ska örats vikning vara i höjd med eller endast något över skallens plan.

Hals: Halsen skall vara medellång, kraftig och med lätt böjd nacklinje. Inget löst nackskinn.

Kropp: Ländpartiet ska vara kort. Korset ska vara mjukt rundat. Bröstkorgen ska vara djup, välvd och rymlig. Oftast är den inte helt utfylld förrän efter tre års ålder. Buklinjen får inte vara hårt uppdragen. Svansen ska ej vara för högt ansatt. Den kan vara kort kuperad eller ha stubbsvans. Okuperad svans ska bäras i en båge över ryggen, med hänsyn tagen till korsets välvning. OBSERVERA att fr.o.m. 890101 är svanskupering ej längre tillåten i Sverige. Hos hanhunden måste båda testiklarna vara fullt utvecklade och normalt belägna i pungen.

Extremiteter: Framställets helhetsintryck, frambenen ska vara raka och parallella. Fronten ska vara proportionerligt bred i förhållande till bröstkorgens bredd. Skulderbladen ska vara normalt vinklade. Överarmen ska vara normalt vinklad. Mellanhanden ska vara stark och spänstig. Framtassarna ska vara små, ovala och nästan slutna.

Bakställets helhetsintryck, bakbenen ska vara välvinklade i knä- och hasled, parallella och väl muskelfyllda. Baktassar ska vara som framtassarna. Sporrarna på bakbenen bör dock avlägsnas.

Rörelser: Rörelserna ska vara livliga och fria.

Päls: Pälsen ska vara hård, kort och slät. Vit färg ska dominera med en eller flerfärgade fläckar i olika kombinationer.

Storlek: Hanhund mankhöjd på 34-37 cm och vikt på c:a 9-10 kg. Tik har mankhöjd på 32-35 cm och väger vanligen 6-7 kg.

Fel: Varje avvikelse från standarden är fel och felets art skall bedömas i förhållande till graden av avvikelse. Grava fel kan t.ex. vara; alltför grund eller kort bröstkorg, alltför smal front. Ringlad svans eller svans buren tätt på ryggen.

Prisse, Nanna och Selma
Prisse som är tre år, Nanna som är ungefär lika gammal och Nannas valp Selma som är tre månader. 
Här kan man se de olika storlekarna i olika åldrar
[upp]
Skapad av Antin 
Ses bäst i Explorer 800*600